„ДАНС има здрава имунна система и мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионска дейност“. 

Този коментар направи президентът Румен Радев пред журналисти по повод появилата се информация, че Специализираната прокуратурата разследва служители на агенцията за шпионаж в полза на Русия.

Цената на тока след мораториума

Президентът коментира и ситуацията с цените на тока и енергоносителите у нас: "Мораториумът на цените на електроенергията даде необходимо време за събиране на информация, анализи и разчети и трябва в края му да има ясни решения за действия. Очаквам, че правителството ще вземе всички необходими мерки, така че всички тези кризи около нас и трудни за предсказване фактори около войната в Украйна, да направят така, че всички промени с цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите“.

„Нещо, за което не се говори, но явно то наближава - излизането на битовите потребители на свободния пазар. Досега България остана единствената страна, която е защитена все още, тъй като битовите потребители останаха на регулирания пазар. И аз искам час по-скоро да чуя каква е визията на управляващите, за да решат  този проблем. Това е изискване на Европейския съюз. Надявам се да не бъде прибързано и без подготовка“, допълни Радев.

Президентът припомни, че още на консултациите за състава на правителство е казал, че „който има амбициите да управлява, трябва да може да го прави и в условия на криза“, затова очаква ефективно управление в условие на кризи с видим ефект за устойчива социална и икономическа политика за българите.

Преговорите със Северна Македония

По отношение на Радев коментира и преговорите за еврочленството на Северна Македония по повод на срещата си с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

По думите му двамата нееднократно са обсъждали ситуацията и са извървели път на осъзнаване, че има проблем, че трябва да бъдат предприети ясни конкретни действия за решаване на проблемите с правата на македонските българи, за изкореняване езика на омразата, за ревизия на учебници, така че младите хора да не се възпитават в дух на омраза срещу България, в мерки за опазване на културното ни наследство.

„Имаме прогрес в нашата работа. Въпросът е с какви инструменти да се гарантира защитата на нашия национален интерес“, заяви Радев.

Войната в Украйна и българската помощ за Киев

Президентът коментира и предложението на някои от парламентарните партии да се гласува предложение за предоставяне на военна помощ за Украйна.

„Аз вече заявих, че като държавен глава няма да допусна България да бъде въвлечена в тази война. Предоставянето на оръжия на воюваща страна крие риск за сигурността на България. Когато някои предлагат такова решение, трябва да имат съответно аргументация какво предлага, така че да се минимизира този риск. Въпросът е към партиите, които предлагат това да се случи. Но аз ще се обърна и към тези партии, които бяха дълго време в управлението и не само към тях и  които пред тях в управлението. Какво направиха за решаване на проблемите на въоръжените сили. Какво направиха за модернизацията, така че да нямаме днеска дефицит. Ние имаме ли съвременни самолети? Нямаме, не се знае кога точно ще имаме и при какви условия. Имаме ли кораби съвременни? Ами нямаме. Вие знаете ли с какви боеприпаси разполагат в момента нашите формирования? Знаете ли колко тона боеприпаси чакат оптимизация? Знаете ли с какво въоръжение са в момента в сухопътни войски? Какво да дадем в момента ние? И да искаме няма какво да дадем, няма какво“, каза президентът.

Държавният глава присъства на обучение на ученици от столични училища на Полигона за обучение по защита при бедствия, аварии и кризи в район Панчарево. Радев се запозна и с дейността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община и препоръча подобни центрове да бъдат създадени и в други общини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!