Васил Божков от самото начало създава усещане за покер играч, който има някакви карти, но не знаем какво точно има и къде блъфира. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Знаем, че той беше най-големият рекламодател години наред. Последната му хазартна империя беше в резултат на много големи телевизионни усилия. Той до момента не е показал някакви документи - показа комикси и чат разговори, разбира се, даде и интервюта. Имаме фрагментчета. Проблемът е, че това, което казва, го инкриминира. Каквото и да се случи с отсрещната политическа страна, само за това, което той казва, ако то е вярно, той трябва също да лежи в затвора", подчерта експертът.

Междувременно продължава задочният диалог между властта и обвиняемия Васил Божков. Бизнесменът публикува схема, според която е плащал такса „помагане“ в размер на 20 на сто от печалбите на Националната лотария.

А на въпросите на bTV премиерът Бойко Борисов отговори писмено: „Темата с неверните твърдения на обвиняемия Божков приключи с коментарите на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова. От времето, в което изпълнявах длъжността главен секретар на МВР, не влизам в обяснителен режим с обвиняеми и не коментирам техните защитни тези!“.

За „Тази сутрин“ Безлов подчерта, че сюжетът с бизнесмена показва различна игра, ако бъде сравнена с Цветан Василев.

По думите му много от нещата са започнали да се разбират, когато е започнала войната в хазарта с братя Найденови. Безлов смята, че тя не е приключила, защото свидетелствата и всички информации, които Найденови са предложили, са ги направили „враг на живот и смърт“.

„Техните твърдения са свързани с тежки престъпления“, подчерта той и продължи: „Национална лотария до 2014 нямаше. Начинът, по който се позволи да се рекламира хазарт, радикално промени ситуацията. Оценките в началото на Лотарията не надминаваха да има 100 млн., а тя стана 15 пъти по-голяма“.

Той беше категоричен, че към изнесените от Божков данни трябва да се поглежда със скептицизъм. Според него Националната лотария и „Ню Геймс“ са имали оборот от 1,5 млрд. лв. през 2018 г.

„Освен това имаме гейм зали и казина. Ако съберем само в хазарта, това, което Божков е получавал – това са някъде около 2 млрд. лв. Какви са печалбите, можем само да преизчисляваме, защото се оказа, че той не е плащал печалби. Всичките тези милионери, които ни ги обявяваха, не са си получили парите“, изтъкна Безлов.