Не спира задочният диалог на обвиняемия бизнесмен с прокуратурата и властта. Специализираната прокуратура разпространи снимки на намерени и иззети от офисите на Божков предмети.

А той продължи вчерашния комикс с твърдения, че е плащал милиони в брой за политически чадър - наричан от него такса "помагане" на „Националната лотария“.

Във „Фейсбук” Васил Божков публикува схема, според която е плащал 20 на сто от печалбите на “Националната лотария” за политически чадър, а в замяна на това е имало текстове в закона, които да облекчават плащането на такси за хазарта.

Властта и днес се въздържа от реакция на публикациите на Васил Божков. bTV потърси всички, за които има директни обвинения или намек за такива. Министерството на финансите отказа да коментира темата. От ГЕРБ обявиха, че "г-жа Менда Стоянова вече е изяснила темата и отказваме да коментираме защитни тези на подсъдими лица".

Премиерът Бойко Борисов отговори писмено на въпросите на bTV.

"Темата с неверните твърдения на обвиняемия Божков приключи с коментарите на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова. От времето, в което изпълнявах длъжността главен секретар на МВР, не влизам в обяснителен режим с обвиняеми и не коментирам техните защитни тези”, написа премиерът.

Темата коментира бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев, който се разпозна в една от карикатурите като първи вносител на сходна законова поправка, касаеща облагането на хазарта. Според него 20 процента от печалбата на Божков за последните години са около 130 милиона лева. И част от тях са били дадени и по банков път.

„Само съм подозирал за подобни схеми, не съм имал доказателства. Но това, което казва Божков - че му се е обадил Бойко Борисов, и е казал, че ще оправим нещата, че е отишъл при Менда със свой приятел и са се договорил, че Владислав Горанов ме у поискал 20 процента от печалбата, аз не виждам нищо от отсрещната страна, което да го опровергава. Мисля, че прокуратурата трябва да се намеси“, каза Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите.

Бизнесменът с 18 обвинения показа днес и банкови извлечения. Според него, през февруари министър Горанов му е назначил данъчна ревизия:

"Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път"

"Тези пари не са налични в брой. Къде са?", пита още в социалните мрежи Божков.

„Целта на Божков е не ние да разберем истината, а да се разбере с управляващите“, коментира Кадиев.

Според Кадиев Божков цели да си получи обратно колекцията, да освободят съпругата му от затвора или да спрат да го издирват.

От държавното обвинение не отговориха на нашите въпроси. Според законодателството ни Антикорупционната комисия не може да се самосезира, когато става дума за наказателно дело, а само за конфликт на интереси. Оттам също отказаха коментар.

Два часа след като Божков изнесе схемата във „Фейсбук“, държавното обвинение изпрати до медиите още снимки на вещи, които "носят белезите на културно-исторически ценности".

От обвинението не уточняват кога са намерени вещите и дали в продължение на 4-те месеца, откакто се разследва Божков са дадени за експертиза.

Но метаданните от снимките на тези вещи сочат, че снимките са правени на 5 февруиари на обяд.

Нашият екип не откри Васил Божков за коментар.