Първоначално положителен и повторно - отрицателен резултат при тест за коронавирус. С този проблем се сблъскаха две учителки от детска градина "Родолюбче" в Перник преди седмица, които в крайна сметка накрая се оказаха - здрави.

На 16 юни здравната инспекция в града прави рутинна проверка на персонала в детската градина. Оказва се, че две от учителките са с позитивна тест проба на коронавирус след PCR тест.

Следва карантиниране на деца от детската градина, както и на семействата на учителките.

Една от учителките – Деница Велинова, след повторно изследване, се оказва, че не е болна. Тя разказва, че след като е направен тестът, на другата сутрин от РЗИ се обадили на директорката, за да съобщят, че тя и още една учителка, са с положителна проба за коронавирус.

„Без никакъв документ, който после много трудно си набавих. От РЗИ ми обясниха, че уведомяват само по телефона“, каза учителката.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя се усъмнила в пробата, защото не е имала симптоми или оплаквания и не е боледувала от дълго време. Семейството й вкъщи също били здрави.

Затова Деница Велинова решава да си направи втори тест в частна лаборатория. Там след час излиза резултат от бързия тест, който е отрицателен. На следващия ден излиза и резултатът от PCR теста, отново отрицателен. По настояване на учителката от РЗИ правят още един - трети, тест, който също е отрицателен.

Тя обаче е под карантина, както и семейството й и в момента е в принудителен болничен.

От РЗИ отбелязаха, че и двата теста, които те са направили на учителката, са еднакви и лабораториите, които правят изследванията са определени със заповед на министъра на здравеопазването. За разминаването в резултатите на тестовете може да обясни само лабораторията, посочиха от РЗИ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Децата са карантинирани, защото са контактни от първи ред. Родителите не са, защото децата де факто не са болни“, уточниха от РЗИ.

Такива случаи има и в друга детска градина в Перник.

  • Въпреки кампанията с лица от шоу бизнеса, много роми са против ваксините срещу COVID-19
  • Кредит като помощ по „Възстановяване“: Собственици на бизнеси смятат, че е рисково
  • Здравният министър: Ваксинационното покритие в страната остава ниско
  • Информационна система ще покаже колко българи са се срещали с COVID-19
  • Проф. Александрова: „Делта“ вариантът на COVID-19 е с около 60% по-заразен от британския
  • 27 са новите случаи на COVID-19
  • България е изцяло в зелената COVID зона на картата на ЕС
  • 41 нови случая на COVID-19 у нас
  • Експерти алармират за възможна нова вълна на COVID-19 още през лятото
  • Проф. Пенка Петрова: Индийският вариант на COVID-19 се разпространява светкавично