Към момента няма опасност софиянци да останат без топла вода или да бъде въведен режим това лято. Все пак обаче сме в началото на кризата и не могат да се дадат точни прогнози.

Това каза в „Тази сутрин“ Валентин Терзийски, член на Надзорния съвет на "Топлофикация София".

Ако има пълно спиране на природния газ, работата на топлофикационните дружества не може да продължи. Към момента подаването от доставчика „Булгаргаз“ е нормално и няма сътресения.

По думите на Терзийски по-скоро проблемите са свързани с подготовката за следващия отоплителен сезон, защото сега е моментът газопреносната система да бъде подготвена.

Терзийски изрази надежда в следващите дни да има яснота по отношение на доставките на газ и откъде ще дойдат те.

„Вариантите са два – или тръбен газ по системите, които към момента функционират“, коментира той.

Терзийски поясни, че според изискванията всички дружества имат съответните количества, които отговарят на пет денонощия използване на алтернативно гориво, което е мазут. Той обаче е замърсител на въздуха и затова е ограничението от пет денонощия.

Друга стъпка преди това е намаляване на температурата на водата. На въпрос ще бъде ли предприето подобно нещо Валентин Терзийски потвърди, че това може да стане.

„Това зависи от външната температура. Обичайно за сезона консумацията при среднодневни температури от около 15 градуса температурата на водата е около 60 градуса. При такава ситуация могат да бъдат приложени по-ниско температурни режими от около 50-55 градуса“, обясни Терзийски.

Това обаче ще спести минимални количества природен газ, уточни той.

Според него при всички случаи природният газ ще поскъпне, като очакванията са от порядъка на 25%.