Правителството има готов план за този сценарий и той е готов от поне месец. Министерството на енергетиката има точни стъпки за изпълнение. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани.

Това каза на брифинг премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет.

Има и ясен план откъде ще дойдат другите доставки на газ.

В четвъртък в рамките на деня вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отиват в Брюксел за точните стъпки, които вече са планирани да бъдат изпълнени и отговорът да бъде общ на ниво ЕС.

„Причината, за която „Газпром“ спира, е тяхното желание да се плаща в рубли през трети страни, които не са част от съществуващия договор, което нито гарантира доставката на газ, нито гарантира българските средства. Ние няма да дадем този тип шантаж едностранно да бъде използван и едновременно с това правим пълен преглед на договорите ни с „Газпром“ не само за получаване на газ, но и за транзит през България“, обясни Петков.

Във връзка с коментарите на бившия премиер Бойко Борисов по-рано днес по темата, Петков заяви: „Факт, че след 3 милиарда похарчени средства единственото, което имаме като диверсификация, е може би в гаража на г-жа Арнаудова с джип там. Нямаме диверсификация, нямаме 3 милиарда, но българското правителство през последните три месеца работи много усилено за изграждането на гръцката връзка. Всичко върви по план и юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово.“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е уверила Кирил Петков, че проблемът е общоевропейски и съответно отговорът ще бъде такъв.

На предстоящата среща с Европейската комисия ще се обсъдят общи стъпки, включително потенциални общи покупки и кога ще се случва това и с какви механизми, обясни от своя страна енергийният министър Александър Николов.