Няма конфликти между земеделското и регионалното министерство. Имаме чудесна комуникация с екоминистерството. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в „Тази сутрин“ по повод на думите на колегата ѝ,  отговарящ за околната среда и горите Емил Димитров, че има противоречия между нейното ведомство и МРРБ за язовирите „Ахелой“ и „Порой“, което може да доведе до изпадането на Бургас във водна криза.

„Много добра е комуникацията ни с МОСВ и министър Емил Димитров. Не знаех, че е бил болен от COVID-19. Чуваме се редовно с министър Димитров и имаме много добра комуникация. Дебатирахме различните позиции между двете министерства по няколко теми. Имаме общи теми и наредби, които взаимно се гласуват“, заяви Танева, според която колегата ѝ е прекалено емоционален заради прекараното заболяване: „Очевидно беше много притеснен, очевидно мислеше, че има забавяне".

По нейните думи цялата документация, необходима за прехвърлянето на язовирите от повереното ѝ министерство на регионалното, е "предадена официално по административен път, за да има доказателства, както е редът" и няма противопоставяне в това отношение, защото тя подкрепя предоставянето на тези водоеми за питейно-битови нужди на Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Според земеделския министър изказването на Димитров не е било нужно, но "колегата  ѝ така е преценил". Танева не смята, че зад думите на екоминистърът се крие "политическа интрига", защото макар да е от друга партия, се разбират отлично.

Самият Димитров е отбелязал, че министерството на земеделието е подкрепило плана за прехвърлянето на язовирите още през октомври месец.

"Вярвам, че няма да има водна криза в Бургас. Вярвам на министър Димитров, на кмета Димитър Николов", заяви Танева.

Снимка: btvnovinite.bg

Земеделският министър коментира и как ще бъдат похарчени парите от Европа за възстановяване от коронакризата в нейния ресор.

Два проекта са одобрени. Единият е за изграждане електронна информационна система – и за публичните органи, и за земеделските стопанства. Вторият е за възстановяване и модернизация на „Напоителни системи“.

Вторият проект обхваща 265 обекта, от които 165 са за напояване, а останалите са за отводняване. Целта е да се подобри напояването, като се оптимизира разхода на вода, защото в бъдеще все повече ще трябва да се съобразяваме с климатичните промени и някои земеделски производства ще имат по-голяма нужда от изкуствено поливане, каза Танева, която се съгласи, че през годините „Напоителни системи“ са били занемарени и унищожени.

Снимка: btvnovinite.bg

По нейните думи с провеждането на тази реформа напояваните площи в Североизточна България ще се увеличат 11 пъти, а в Югозападна – 6 пъти.

Танева отговори и на обвиненията от страна на Асоциацията на млекопреработателите, че държавата не оказва никаква помощ на техния сектор и той е на път да бъде унищожен.

По искане на бранша е отпусната помощта до 125 000 евро на стопанство, но що се отнася за плащанията от 800 000 евро на предприятие, за да бъдат платени, трябва да се докаже статистически спад на продукцията им, а това не е направено. 400 милиона повече е получил секторът, каза земеделският министър.

Що се отнася до постановлението, задължаващо търговските вериги да предлагат местна земеделска продукция, Танева е категорична, че то не влиза в противоречие с европейското законодателство и ще продължи да действа. Темата за веригите супермаркети и отношенията им с местните земеделски производители е „гореща в цяла Европа“, а в Германия по този повод се е стигнало до протест на селските стопани.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!