Министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви в парламента, че напролет може да се стигне до "водни бунтове" и че Бургас е заплашен от водна криза.

Дошъл съм да искам помощ от вас, обяви пред депутатите екоминистъра. По думите му има проблеми при работата с регионалното и земеделското министерство. От месеци са подготвени планове за действие, които отлежават.

Думите му предизвикаха острата реакция на земеделския и регионалния министър – Десислава Атанасова и Петя Аврамова.

Няколко часа по-късно, след среща с премиера Бойко Борисов от правителствената пресслужба съобщиха, че пред Бойко Борисов екоминистърът е заявил обратното – водна криза няма да има.

Преди това в парламента Димитров предупреди, че Южното Черноморие ще има вода до май, ако не се предприемат действия към язовир Камчия да се насочат допълнителни притоци. Той прогнозира и сценарий „Перник 2“. Обяви, че нивата на земеделските язовири са едва на 40%.

Опозицията беше категорична – думите на екоминистъра всъщност са оценка за работата на правителството, дадена отвътре. Поискаха лично премиерът да дойде в Народното събрание за да обясни проблема.

Премиерът не дойде в парламента, но извика при себе си министрите.

Крайният резултат – Емил Димитров е поскал да бъде освободена заместничката му Атанаска Николова и на нейно място да бъдат назначени двама заместници, които да отговарят за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!