"Един от големите проекти за модернизация в началото на този век беше за придобиване на нова автомобилна и осигуряваща техника. Така че армията разполага и с модерни съвременни автомобили, но продължава да ползва и по-старите такива. Предполагам, че няма как да са пуснали автомобил, който не е технически изправен да изпълнява тази задача, но следствието ще покаже".

Това каза в „Тази сутрин“ бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев на въпроса дали техническа неизправност на военния камион е причина за катастрофата вчера, при която загинаха двама чужденци и бяха ранени военни.

Той добави, че със сигурност заловените не са бежанци, а икономически мигранти или поне огромната част от тях.

Покупката на изтребители F-16

„Това, че (б.р. Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на България на до 8 самолета F-16 и оборудването към тях) все още не задължава България да ги купи, но това предложение към Конгреса идва в резултат на наше искане за предоставяне на информация. Това искане е отправено от служебното правителство“, заяви проф. Тагарев.

По думите му превъоръжаване на изтребителната авиация на България върви по замисъла на Румен Радев.

„Според мен ще задвижим този втори договор за закупуване на самолети F-16, но въпреки това остава прозорец до идването на тези самолети към 2027-2028 г. и то, ако тръгнем максимално бързо. В този период е възможно да търсим временно решение с използвани F-16“, каза още бившият служебен министър на отбраната.