Пожарите в Амазония бяха тема в дневния ред на срещата на лидерите на Г-7.

Наричат Амазония зелените дробове на планетата. Амазонската екваториална гора е най-голямата зелена екосистема на Земята. Простира се на почти 7 милиона кв. км.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя преработва най-голямото количество въглероден двуокис и доставя на човечеството една пета от кислорода. Амазония е с най-голямото биоразнообазие на планетата.

В нея има над 40 000 растителни видове и над 10% от всички познати животни. Амазонските гори са дом и на над 34 милиона обитатели, които се грижат за защита на богатия растителен и животински свят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Статистиката показва огромно увеличение на броя на пожарите през тази година в сравнение с миналата. Става дума за увеличение с 80% на територията на цяла Бразилия и със 145% в бразилската част на Амазонската джунгла”, обясни в „Тази сутрин” Десислава Микова от „Грийнпийс България”.

По думите й за справянето с проблема с умишленото обезлесяване трябва да се намесят световните лидери.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да има регулации, така че икономиката да се движи от сили, които не позволяват обезлесяване. Също така до европейския пазар да не стигат продукти, които са произведени на територии, които са били обезлесени”, смята Микова.

„Пожарите са характерна особеност на всички райони със субекваториален климат – там, където има сух сезон от половин година. Това е ежегоден процес, случва се и в Африка”, коментира доц. Елисавета Пенева, Физически факултет на СУ "Св. Климент Охридски”.

Снимка: btvnovinite.bg

Основната причина за пожарите е човешката дейност. Загубата е голяма, а процесът на възстановяване ще е дълъг, допълни тя.

„Глобално на Земята се отчита намаление на кислорода. Засега това е малко, но този тренд е притеснителен. Най-лесният начин за справяне с проблема е залесяването”, смята тя.