Недоволство сред стопаните на кучета от солените глоби, които ги очакват, ако разхождат любимците си без каишка и намордник.

Опасенията им са, че новите задължения не са приложими при някои породи.

Глоба от 1000 лева, ако куче, агресивно на вид, се разхожда без намордник. Това предвиждат промените. Също така ако куче над 5 кг няма повод, също се готви глоба от 300 лева. А за разхода на кучета на забранени места – 500 лева.

Снимка: bTV

Породата френски булдог има проблем с дишането и намордникът е противопоказен. 

"При слагането на един намордник, дори предназначен за тях, това означава, че те няма да успеят да дишат и през летните месеци това може да бъде фатално за тях", обясни Александра. 

Снимка: bTV

Въпреки че изглежда малко, кучето тежи 8 килограма. Ако е без повод, стопанинът му може да бъде глобен с 300 лева. В парковете често домашните любимци се пускат свободно. 

"Този далматинец без повод, ако спазваме закона, трябва да го санкционираме. На практика не е възможно инспектор да провери точното тегло на кучето, защото при евентуална санкция, наказанието много лесно би паднало в съда", обясни Тихомир Пърлев, ветеринален лекар от Столичен инспекторат.

От Българския ветеринарен съюз настояват за диалог.  

"Държавата иска да покаже и да заяви, че ще има нов закон. Разбирам го това, но не трябва да се прибързва с безумни вписвания в него. Най-важно е да се обърне внимание на един стопанин – как той контролира своето животно", заяви Димитър Яновски, председател на Български ветеринарен съюз.

От началото на годината в столицата са направени над 1300 проверки. Съставени са 50 глоби с фиш за леки нарушения, а са открити много повече. Оказва се обаче, че собствениците отказват да представят документи на инспекторите. 

Вижте още във видеото.