След серията от инциденти с агресивни кучета, депутатите гласуваха на първо четене да се увеличи глобата за разхождане на четириного без обезопасителни средства.

Промяната в Закона за ветеринарно-медицинската дейност предвижда санкцията за агресивно куче без намордник от 100 лв. да стане 1000 лв., глоба от 300 лв. пък се въвежда за куче без повод, което е над 5 килограма. 

„Как са определени тези 5 кг.? Има кучета, които са 3 кг. и са агресивни, има и такива, които са по 40 кг., дори 70 кг. – като санбернар и в него няма никаква агресия”, коментира Erджан Ебатин, депутат от ДПС.

Ще има увеличение на глобата за разхождане на кучета в детски площадки или забранени за това места - тя става 500 лв.

„Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години беше насочен основно към проблема с безстопанствената и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Промените идват след няколко случая на нападения - мъж почина край село Владо Тричков нахапан от кучета, а няколко дни по-късно питбули нападнаха дете в София. 

„Проблемът не е в законодателството, а в правоприлагането, органите, които следва да следят за този закон – не си вършат работата”, посочи Филип Попов от БСП.

„Класика в жанра е мутра-бос, по едни шорти – край него се мотае едно огромно куче, питам – по какъв начин ще бъде наложена санкцията от общинските инспектори, както е заложено в действащия закон. Общинската полиция няма право дори да му поиска лична карта”, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!