Това, което се предлага като промени в Закона за лова и опазването на дивеча, компрометира системата за придобиване на ловно право в страната. Още от 80-те години, за да стане един човек ловец, трябва да премине специализиран курс и да положи изпит, за да притежава необходимите минимални знания. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ инж. Васил Василев – председател на УС на  Сдружението на ловците и риболовците.

Предвижда още се специализираните органи на реда-армия и полиция, да могат да се включват в мерките за борба със заболявания по животните, отбеляза той.

Според инж. Юлиян Русев – началник, отдел "Ловно стопанство"  в ИАГ, тези длъжности лица, които биха прилагали този начин на ловуване, също ще са ловци. „В разпоредбите, които са направени в Закона, е изписано изрично, че ще бъде издавано разрешително за лов“, посочи в отговор инж. Русев.   

„Едно от изискванията за успешен ловен излет е ловците да познават както навиците на дивеча, така и особеностите на конкретното място. Изключвам възможността хора, които идват от някъде и не познават теренните особености, да могат да извършват успешен отстрел“, каза инж. Васил Василев. 

„Практиката показва друго – единствената страна в Европа, която се пребори с Африканската чума по свинете, е Чехия. Там постигнаха успех именно, защото наложиха този начин на ловуване. Те забраниха  на ловните стопанства в районите на заразата да отстрелват животните и вкарах длъжностни лица. Успяха за месец и нещо да отстрелят дивите свине, които бяха заразени“, посочи  инж. Васил Василев. 

Спорните промени в Закона за лова и опазване на дивеча дават възможност за употреба на отрови и експлозиви по време на лов. 

Към момента ситуацията в страната не предполага използването на такива методи и средства, но това все пак е една възможност, коментира инж. Юлиян Русев. Той посочи, че е идеята им е да могат да се използват единствено термокамери и моторни средства при овладяването на Африканската чума по свинете. 

Промяната е безсмислена, ако държавата има нужда да използва такива средства, би могла да се позове на обявяване на извънредно положение от Министерския съвет и да включи и армия, и полиция, отбеляза инж. Васил Василев. 

Текстовете тепърва ще се прецизират, вчера е приключило общественото обсъждане на промените в закона.