Българското дружество за защита на птиците е сезирало Европейската комисия за предстоящите промени в Закона за лова, които смята, че противоречат на европейските правила. С други аргументи, пък, ловците са готови на протест, ако законът бъде приет от парламента в новия му вид.

Пушките на ловеца Кольо Генчев от с. Сусам са с патрони с оловни сачми, както на всички останали ловци от дружинката му. Намерението на законодателя, обаче, е патроните с оловни сачми да бъдат заменени с други, по-безопасни за природата, и най-вече за водата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той толкова години не се е отровила, ние ходим цял живот, например, на патици се стреля във водата и не се е стигнало да се замърси. Тя природата по принцип е замърсена от заводи и от предприятия, хвърляне на сметища и т.н., а им попречиха нашите сачми. Това е някаква приумица на някой от Европа“, заяви ловецът Кольо Генчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Природозащитниците от Европа също очакват да се стопира новият закон за лова. Техните аргументи срещу новия закон обаче са различни.

„Всъщност прави се опит да се легализират едни методи за унищожаване на животни, които ние смятахме, че са отдавна забравени. Използването на отрова и използването на капани, това са неселективни методи, с които не могат да бъдат планирани броят и видовете на животните, които ще бъдат унищожени“, коментира директорът „Природозащита“ в Българско дружество за защита на птиците Стойчо Стойчев.

Природозащитниците не приемат мярката като начин за ликвидиране на африканската чума по дивите прасета.

Снимка: btvnovinite.bg

„Поставянето на отрова в природата може да доведе  до отравяне на видове по цялата хранителна верига – от хищниците, до лешоядите. Разбира се, че е голяма опасност и за хората. Има типове отрови, които се натрупват в почвата, след това могат да останат там“, обясни природозащитникът.

Дружинката на ловеца от с. Сусам вече готвят протест в защита на оловните сачми, без които старите им пушки са неизползваеми.

„Смяната на оръжието, особено по-старото поколение ще се наложи да се откаже от лова. И то масово. Ние сме готови да стачкуваме, ако трябва и в София ще отидем, ако трябва и другаде ще отидем, но ще защитаваме правата на основната маса ловци“, заяви ловецът.

В едно и природозащитници, и ловци са единодушни. Узаконяването на уредите за нощно прицелване и отстрел, които сега се основно оръжие на бракониерите, ще бъде пагубно както за лова, така и за животинския свят.