"Всички доброволци спасиха Сашко от Перник. Ние само го намерихме". Това казаха мъжете, открили детето, прекарало 200 часа в планината.

Веселин Георгиев е първият, който вижда Александър. Той го е видял в храсти в безпомощно състояние.

"Казахме му, че идваме да му помогнем. Той нищо не отговори, но в очите му се прочете, че знае, че няма да му направим нищо лошо", разказа Веселин.

Доброволците пренасят премръзналото момче до колата, дават му вода. По-късно той сам поисква още.

Районът, в който е намерено детето, и преди е обхождан от мъжете, които го откриват. Спасителите обясниха, че първият път са минали оттам по тъмно. Предполагат, че детето се е криело и е оцелявало като боец.

„Може да е намерил и някои от пакетите, които са оставяли доброволци. Той се е движел през цялото време. Когато го намерихме, видяхме, че е с доста дебело яке, макар и премръзнал, изцапан и мокър. Именно топлите дрехи са го спасили“, казва доброволецът Милко Михалков.

Той не смята, че детето е било отвлечено, а че се е криело.

„Нашето мнение е, че той е оцелявал. Всичките му дрехи бяха кални, което означава, че той е минавал през храсти. Най-вероятно е пълзял и е търсил вариант да се придвижва, да оцелява, да търси храна и вода. Нашето мнение е, че той е бил през цялото време в планината и се е криел. Все пак това е планина и има доста гъсти дерета“, каза още Михалков.

„Цялата тази ситуация ни сплоти. Аз такова нещо не съм виждал от много отдавна. В събота в нашия град толкова усмихнати хора имаше, те се прегръщаха, празнуваха. Такава емоция много рядко може да се види и наистина искам да изкажа огромно благодаря на всички онези доброволци, които нямаше ден да прочета в очите им, че ще се откажат“, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Разследващите работят по всички версии за изчезването на детето, включително и отвличане.