Стотици доброволци участваха в издирването на 12-годишния Александър - с дронове, термокамери, мотори, АТВ-та и делтапланери. Кои са ангелите на Сашко, които го откриха жив и здрав вчера?  

Двамата спасители на Александър – Милко и Веселин, са от клуба по пара и делтапланеризъм в Перник. Дори за хора с опит като тях – зоната, в която момчето е открито, била почти непроходима. 

„Дори кучетата срещнаха трудност да се наврат навътре в този терен“, разказа Емил Нешев.

На терен именно Милко и Веселин посрещат планинските спасители. Нешев разказва, че за пръв път в планински условия са издирвали дете толкова дълго. Нарича Сашко боец.

„Със сигурност знаем, че на терен доброволци бяха оставили кроасани и вода. Има сведения, че са намерени празни бутилки, празни опаковки, но дали са от детето, няма как да знаем“, добави Нешев.

Спасителите маркират претърсения терен на специална карта. Цялата местност била обходена. Следа ги насочва към повторното претърсване на мястото, на което Сашко е открит - макар че доброволците са минали на метри от там дни по-рано.

„В деня на изчезването има свидетели, които са го видели в 14:45 ч., ходейки нагоре по пътя, малко над мястото, където изчезва, с много бързо темпо, но не е отговорил на повикванията на свидетелите. Това ни даде информацията, която да ни насочи откъде всъщност да търсим“, обясни Емил Нешев.

Мястото, където е открит Сашко

Близки на Милко и Веселин смятат, че именно добрата им подготовка е била решаваща. 

„Изключителни професионалисти, които дълги години имат опит на терен - във всякакви планински местности, картографиране на труднодостъпни местности. Те от първия ден не са спрели да търсят. Мотивираше ги детето, че е живо и здраво. Това беше мотивацията на всички нас“, разказа Ина.

Мястото, където е открит Сашко

Доброволците казват, че Сашко е герой и заради ниските температури, при които се е справил - в някои нощи те са били под нулата.