В пазарджишкото село Ивайло е възможно кметът да бъде потърсен спешно, за да премери кръвно или да превърже кървяща рана.

Цвятко Луджев е селски кмет с необичайна биография  – бивш командос от специалните сили, частен военен наемник в Ирак и парамедик, работил в пловдивската спешна помощ.

Самият той казва, че не се радва, когато го търсят по здравословни причини, но щом се налага, винаги е насреща да помогне.

"Някой от селото, като се нуждае да премерим кръвното, правя една кардиограма. Идвам до личния лекар – показвам, той назначава терапия", обяснява Цвятко Луджев.

По думите му мисията на парамедика е да окаже първа помощ и да прецени дали състоянието  е спешно, за да се намеси лекар:

"Диагноза няма как да дам аз. Единственото, което мога да направя, е да проследя основни жизнени показатели", добави кметът на село Ивайло.

Снимка: bTV

"Всяка една линейка, която идва в селото последния месец, аз съм бил на място, преценил съм дали човекът има нужда да бъде транспортиран до болнично заведение", категоричен е Луджев.

След 13 години обучение и поредица опасни военни мисии в чужбина, той осъзнава, че всъщност мисията му е друга – да помага. И да спасява човешки живот. Убеждава се в това още когато става стажант-парамедик:

Снимка: bTV

"Заварихме едно 14-годишно момиченце без жизнени функции - посиняло. И с доктора успяхме по някакъв начин това момиче да го върнем от оня свят. И тогава си дадох сметка, че доста работи съм работил, но по-велико нещо от това да спасиш човешки живот – няма", разказа кметът-парамедик.

Снимка: bTV

Цвятко Луджев е категоричен,  че кметуването, службата в армията и спасяването на човешки животи имат нещо общо – изисква се решителност и пълна отдаденост.