Парамедик сам изроди бебе в линейка в центъра на Бургас. Вчера филиалът за спешна медицинска помощ в община Средец получил обаждане за започнало раждане в село Орлинци.

„Жената ни чакаше в центъра на селото. Качихме я, имаше контракции. Докато пътувахме, контракциите станаха на 2-3 минути и бебето се роди две минути преди да стигнем болницата“, разказва парамедикът Борислав Караниколов.

Това се случва на кръстовище „Трапезица“, което се намира на метри от Университетската болница в Бургас, докато линейката лети с включени  сирени, съобщават от съюза на парамедиците в България.

„Не беше много удобно, трябваше да се подпра на стената, за да асистирам на майката. Детето изплака почти веднага. Тези няколко минути ми се сториха много дълги“, споделя Караниколов.

Той си спомня ученото в университета и без колебание го прилага.

Бебето е момиче. В момента то и майката се намират в УМБАЛ Бургас, а състоянието им е добро.

Борислав Караниколов е придобил професията си в бургаския Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Работи като парамедик на линейка от година и половина. През курортния сезон помага в лекарски кабинет, оказва спешна помощ и на футболни мачове.

„Постъпката на Борислав е поредното доказателство, че мястото на парамедика е в Спешната помощ при ясно определени правила и задължения, които трябва да носи. Колегите са отлично подготвени за реакция при спешни състояния, катастрофи, битови инциденти. Нашата работа за регулирането на професията продължава, защото е недопустимо при трайно незаети 45% от местата в Спешната помощ, техните умения да не се използват. Парамедикът е гръбнак на системата на Спешната помощ в цяла Европа“, коментират от Съюза на парамедиците в България.