Фелдшер изроди бебе в линейка в Бургас. Сигналът за раждаща жена в Айтос е получен около 4 часа тази сутрин. Историята разказа самият ѝ герой – фелдшерът Радко Радев.

„В края на нощното ми дежурство получих мисия за посещение на бременна в десетия лунарен месец, с болки през 5 минути“, пише той във Фейсбук групата Национална колегия на фелдшерите и лекарските асистенти в ЦСМП.

По думите му още с качването в линейката околоплодните води на родилката изтекли и раждането започнало по време на транспортирането ѝ към болницата.

„Роди се момче. Още веднъж фелдшерите показахме, че сме отлични професионалисти и заслужаваме да имаме отделна съсловна организация“, написа още Радко Радев.

Бебето се ражда здраво и с идеални мерки. Казва се Митко, тежи 2 килограма 859 грама и е високо 49 см.

"Ние тръгнахме веднага, отидохме на адреса. Още докато се качим в линейката и тя каза "Бебето иска да излиза". И аз казаха: "Добре, легни на носилката", но през това време се спука околоплодния мехур и околоплодните води изтекоха. Раждането започна по време на път и след разклона на село Съдиево аз вече бях изродил бебето. Не се определям като герой. Мисля, че си изпълнявам съвестно задълженията и дано да има повече такива колеги, които да мислят като мен и да работят като мен", каза по-късно фелдшерът пред bTV.

"Който не е израждал по време на път, той не може да си представи. Много е трудно, защото ние сме един екип - шофьор и медицински фелдшер. Шофьорът си кара линейката, няма кой да ми помогне, аз отварям барабана и започвам да водя раждането, през това време трябва да обслужвам и родилката и бебето", каза той.

"Този човек е пример за подражание", каза директорът на Центъра за спешна помощ-Бургас д-р Асен Кърджиев.

Веднага след края на смяната си фелдшерът дойде с екипа ни, за да съобщи на близките на родилката щастливата новина.

"Благодаря на доктора!", заяви щастливия баща.