„Не трябва да определяме чие е МВР – МВР е на България. Ако в даден период от време то се ръководи от човек, който отклонява посоката към една от всички партии, които съществуват, това вече е действие, което не отговаря на Конституцията и законите.“

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов. По думите му много хора не са наясно с функциите на МВР и начина, по който те се осъществяват.

„Може би много хора живеят в далечното минало на социализма, когато се казваше в един виц, че „МВР е биещото сърце на партията“. Всъщност МВР не може да реши въпросите, които политиците не са в състояние да решат. Така че – нека си съсредоточат работата върху основните въпроси за развитие на обществото, а МВР да бъде тази част от държавното управление, която би трябвало да бъде“, каза още Йорданов.

Заедно с него в студиото по темата говори криминалистът Иван Савов. Той разказа, че още от далечната 2003 година, когато станал част от системата на МВР, се правят опити за използване на МВР за политически цели.

„И в момента това няма да е изключение. За съжаление ставаме свидетели на голям упадък в политическото говорене и в нивото на българските политици, което неминуемо се отразява и върху едно министерство като МВР“, допълни той.

„Министерството с действията си се опитва да спазва определени свои функции и да ги изпълнява, които са свързани с опазването на обществения ред. Опитват се постоянно да вкарват МВР, в частност полицията, като охранителна структура в разни политически и дори междуличностни караници и скандали. Опитват да вменяват на полицията функцията на арбитър в гражданско-правни спорове“, подчерта Иван Савов.

 

Криминалистът сподели също, че преди протеста на полицаите в подкрепа на бившия служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов, е ръководил още няколко протеста на полицаи.

„Искането на полицаите от последния протест беше парафразирано изключително криво. То не беше „искаме някой си да ни е министър“, а беше „искаме да ни оставят на мира“, защото служителите на МВР, за да си изпълняват задълженията съвестно, имат нужда от спокойствие и предвидимост. Постоянната смяна на ръководни длъжности в МВР създава чувство на несигурност и липса на предвидимост. Няма как да се извърши реформа, ако през три месеца се сменят министрите“, смята Савов.

По думите на Емануил Йорданов след смяната на Калин Стоянов хората се опитват да се ориентират в ситуацията, която е твърде динамична в момента.

„В същото време, когато говорим за случая със сараите, действията на МВР са абсолютно неадекватни. Тук не става въпрос за гражданско-правен спор между две лица. Това е политически спор между две крила на една партия, който засяга много сериозно държавата и който е един от начините да се намали избирателната активност. Затова нещо се работи от години“, заяви той.

 

„В случая скандалът със сараите можеше да бъде решен в рамките на един час, но това не се направи. Лицата, които бяха влезли в „Бояна“, трябваше да бъдат задържани за 24 часа. Престъплението "самоуправство" по член 323 от Наказателния кодекс, за което говорим в случая, не се интересува от факта кой е собственик на имота, по отношение на който е извършено самоуправството. Никой не знае тези имоти като „имотите на Папазов“, допълни бившият вътрешен министър.

Целия разговор вижте във видеото.