Разследване на журналиста от bTV Мария Ванкова показа как за едно и също лекарство Здравната каса плаща много различни цени. В някои случаи разликата е 28 пъти.

Снимка: btvnovinite.bg

Парламентарната здравна комисия прие поправки, с които тези разлики би трябвало да се стопят. Днес се очаква пленарната зала да ги гласува окончателно.

Стана ясно, че заради проблема касата плаща на година 100 млн. лв. повече за онколекарства.

Как се стигна до тази ситуация?

Основният проблем е, че здравното министерство трябва да прави търг за тези лекарства и цените от него да важат за всички болници. Такъв търг обаче няма – през 2021 г. и 2022 г. е обжалван и отменен, а през 2023 г. заради законодателна празнота не се е провел.

Снимка: btvnovinite.bg

В закона има текст, който казва на какви цени касата да плаща, ако няма централен търг, но този текст е така написан, че би създал криза с доставките на лекарствата и депутатите сами го замразиха. И точно този текст сега редактират и ще гласуват.

Частните болници не правят обществени поръчки – поправката, с която щяха да бъдат задължени да правят, не беше приета от НС.

Здравната каса поиска да прави търга за тези лекарства, но и това не беше прието.

В новите поправки депутатите изрично записаха текст, според който ако има повече от 20% разлика между новия таван и реалната цена, на която търговеца е доставил лекарството, то разликата ще е за негова сметка. Този нов таван ще се определя по специална формула и ще важи когато нямаме цени от централен търг, ситуация, в която се намираме сега.

Очаква се след промените, които ще бъдат гласувани, щетите за здравната каса да бъдат намалени, но поетапно. Това каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

„Очакваме 10 млн. лв. да бъде позитивният ефект. Постепенно, със свиването на цените, да намалява щетата за касата“, уточни Гетов.

Относно медицинските бележки на учениците и идеята те да отпаднат, за да са безплатни, зам. министърът каза, че здравното минситерство води преговори със съсловните организации и с Министерството на елетронното уравление. Решение все още няма.