Продължение по тема на bTV. Защо от години в благоевградския плувен комплекс няма минерална вода, въпреки че за прокарването и са похарчени 400 хиляди лева общински пари?

Окръжната прокуратура в града е открила данни за извършени престъпления по служба срещу бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Преписката вече е препратена към Специализираната прокуратура.

„Орел и рак и щука, не зная по каква сполука, такваз им работа дошла, да теглят наедно кола“ - баснята на Славейков е актуална и днес, когато на пръв поглед добри намерения приключват безславно.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди четири години община Благоевград решава да превърне града в СПА дестинация. Това си намерение го описва в общинската програма за развитие. Изготвя проект за изграждане на водопровод, с който минералната вода да бъде отведена до новия модерен плувен комплекс - за къпане и за подгряване на водата в басейна. За да има изгода и за общината, се сключва публично-частно партньорство с хотел, който също да ползва минерална вода.

Снимка: btvnovinite.bg

Водата тръгва близо до центъра на града. По водопровода продължава към частния хотел. Тръбата, която трябва да я отведе до общинския басейн, още не е свързана. За да завърши цикълът, трябва да се изградят две отклонения - към басейна и към хотела. Това към басейна все още е мираж.

Председателят на общинския съвет Андон Тодоров пуска сигнал в прокуратурата срещу кмета на града по онова време Атанас Камбитов.

„Основният въпрос, който ме провокира, е точно това. Захранен е хотелът, вече се ползва минералната вода, но в общинската част няма още. Общественият интерес не е защитен“, казва Тодоров.

Гостите на хотела ползват минерална вода в басейна му и в СПА центъра.

„Договорът е направен в съотношение 51 към 49%. Макар че аз ползвам четири пъти по-малко вода, плащам 51%. И нещо изключително важно - от ден първи тези съоръжения стават общински. Договорът е изпълнен, перфектен и аз си изпълнявам задълженията по договор“, казва собственикът на хотела Румен Калайджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„На база водомер платих 14 500 лева въпреки пандемията и това, че почти цялата година не сме работили, това е само към община Благоевград. Отделно към ВиК, където таксите са малко по-големи, се плаща ежемесечно и сумата е по-голяма“, допълва Калайджиев.

Бившият градоначалник също не вижда нищо нередно в сключването на договора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Договорът с „Езерец“ е законосъобразен и единствено и само в полза на общината, или иначе казано - интересът на общината е защитен 100%. „Езерец“ плаща почти 60% от стойността на водопровода, а ползва 25% от дебита. Общината плаща 40%, а ползва 75% от дебита“, се казва в позиция на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов.

Окръжният прокурор изпраща преписката на Специализираната прокуратура заради данни за престъпление по служба от страна на кмета и заместника му по това време.