Благоевград на прага на нови избори за кмет. Досегашният градоначалник е окончателно отстранен от поста, след като се доказа, че е бил едновременно кмет и търговец.

Според Румен Томов решението на съда не е правилно, а той отново ще се кандидатира за поста.

През ноември 2019 г. ГЕРБ губи Благоевград. В стола на Атанас Камбитов сяда Румен Томов. Радостта му е кратка. Бившият кмет подава сигнал, че настоящият не е заличил едно от търговските си дружества и така в определен момент е бил и кмет, и търговец. Започва съдебна сага, която завърши с отстраняването му.

„Въпрос на един тик на юриста, който бях наел тази работа да свърши, не го е изпълнил, но пак казвам, тук вината не е в мен. Аз явно съм изразил волята си за излизане от тези фирми“, заяви Румен Томов, бивш кмет на Благоевград.

И така, Благоевград е изправен пред нови избори.

„Община Благоевград ще произведе нови избори за общински кмет. Г-н инж. Румен Томов по силата на това решение не може да изпълнява повече своите пълномощия като кмет“, каза Мартин Бусаров, председател на ОИК- Благоевград.


 Следва избор на временен кмет, но това ще стане след дни.

„Реално сега се получава един вакуум, но мисля, че една седмица не е проблем. Ние чакаме година и половина да се случат нещата, сега за една седмица няма драма да се изчака“, коментира Андон Тодоров, председател на ОБС- Благоевград.


 А следващият кмет, който ще управлява и общината за период от две години, ще бъде избран най- рано в края на юни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!