Професор по педиатрия у нас се нуждае от средства за лечение в чужбина. Причината е, че НЗОК са отказали да покрият лечението в Германия.

Д-р Ваня Недкова е началник на педиатрията в Плевен и страда от рядко онкохематологично заболяване.

„Точно преди една година я диагностицираха с неходжкинов лимфом, който е с честота 1-2%. Последва лечение у нас в продължение на 10 месеца, изискващо намесата на две болници, което не донесе резултат“, коментира дъщерята на д-р Недкова – д-р Надя Коларова.

След справка семейството решило да потърси помощ в Германия, тъй като там са най-големите специалисти в лечението на лимфоми. Така кандидатстват за финансиране на лечението до Здравната каса.

„Последва отказ от трансплантационната комисия. Решението не беше единодушно. Управителят на НЗОК не се съгласи с този отказ и даде на разширена комисия от външни експерти документите, за да изкажат становище. На 22 май получихме втори отказ от тях“, коментира Надя Коларова.

Един от изтъкнатите доводи е, че у нас не са изчерпани терапевтичните възможности.

„Лечението й трябва да се проведе единствено и само в специализиран център, който да направи трансплантацията, който да не се съобразява с възрастта й и да има опит със заболяванията и усложненията, които тя получава“, обясни Коларова.

Ако желаете да помогнете, сметката на д-р Ваня Недкова е:

Банкова сметка

Ваня Недкова Недкова-Коларова

IBAN BG74UBBS88881000067222

BIC UBBSBGSF

Банка: ОББ