Очаквахме домино ефектът и в България, когато стана ясно, че сме изправени пред криза след фалита на „Томас Кук” заради компаниите, свързани с британския туроператор. За България основния партньор беше „Астрал Холидейз”, това обясни д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

В интервю за „Тази сутрин” експертът подчерта, че е важно да се защити и облекчи ситуацията на българските хотелиери, които няма да получат  своите плащания по договорите с „Томас Кук”. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен данък и ДДС.

Карастоянова заяви, че няма български граждани, които да са застрашени, тъй като сънародници, които са пътували или предстои да пътуват с „Астрал Холидейз”, имат своята застраховка. Отделно чуждестранните туристи са били успешно извозени.

„Най-важното за нас е българската държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия. Нужна е мощна подкрепа в две посоки – рекламата на страната и подкрепа на чартърна програма на туроператори, които имат капацитет да изпълняват полети”, допълни още тя.  

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. Карастоянова счита, че България може да се намеси чрез различни инструменти. Като пример даде безлихвени заеми през Българската банка за развитие.

Освен това експертът смята, че е необходима промяна на модела, по който държавата съуправлява туристическия сектор.

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори заяви, че „Астрал Холидейз” се е превърнала в придатък на „Томас Кук”, занимаващ се с организация на трансфери и допълнителни услуги на място.

„Беше очаквано след фалита на британската компания да има последствия и у нас. Остава да гадаем каква част от хотелите ще пострадат”, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Попов обясни, че е вероятно да има фалирали хотели. По думите му това ще зависи от взаимоотношенията между хотела и банките, тъй като ако един хотел работи изцяло с „Томас Кук” и има да обслужва кредит, то плащанията към банките ще бъдат невъзможни.

Според него е невъзможно държавата да се намеси като инвеститор в частен бизнес като туристическия.

„Туристите ще дойдат отново в България, но ще бъдат пренасочени през други туроператори”, изтъкна още Попов.

Днес на екскурзия заминават и последните 10 души, за които българският туроператор се е разплатил.

Останалите 200 души, които заминават на по-късни дати, трябва да се свържат с „Астрал Холидейз”, за да разберат дали ще успеят да пътуват или ще търсят обезщетение от застрахователите.

Застраховката на „Астрал Холидейз” е на стойност 700 хил. лв., а сумите, необходими за обезщетение, са наполовина.

Един от офисите на фирмата в столицата не отвори врати, а чакащи клиенти нямаше.