Туроператорът „Астрал Холидейз” прекратява дейността си, става ясно от съобщение на сайта на компанията. Тя беше една от най-големите фирми в бранша у нас с над 20-годишна история.

„Астрал Холидейз” бяха партньор у нас на световния туроператор „Томас Кук”, който преди няколко седмици изпадна в несъстоятелност и повлече със себе си филиалите си в Германия, Австрия и Полша. В съобщението на българската фирма, обаче, името на британците не се споменава. „Причините да се стигне до тук са комплексни”, посочват от туристическата агенция.

В съобщението се подчертава, че няма да се наложи евакуация на туристи: „Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД, които в момента се намират зад границата са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги”.

Считано от днес, част от планираните пътувания няма да се осъществят. Записалите се за почивки и екскурзии, които вече са били заплатени на 100% от „Астрал Холидейз Интернешънъл” към партньорите, ще получат допълнителна информация от служители на туроператора. Закупилите само самолетни билети със сигурност ще могат да летят към избраните дестинации.

Всички останали – заплатилите само депозит или тези, чиито почивки не са били платени към партньорите на „Астрал Холидейз” преди фалита, ще бъдат обезщетени с помощта на застраховката „Отговорност на туроператора” в „Уника”. Покритието ѝ е в размер на 700 000 лв.

Реакцията на институциите

От Министерството на туризма посочиха, че следят случая и ресорният министър Николина Ангелкова е свикала среща с представители на туроператора и на неговия застраховател.

В момента се работи по изясняване на точния брой туристи, които имат договори за туристическа услуга с “Астрал Холидейз“, посочиха от ведомството в официално съобщение.

Не е изненада

Още след фалита на "Томас Кук", който беше с водещи позиции в туристическия бранш, експерти предрекоха, че целият сектор ще навлезе в дълбока криза.

Почти веднага стана ясно, че стотици хотели в популярната сред британците Испания затварят врати. "Над 50 български хотела са пряко засегнати от кризата с фалита на „Томас Кук” и накрая може да се окаже, че „най-големите хотелиери са банките”, които ще ги вземат, а това ще отрази на тяхната ликвидност и останалите кредити, което е много лошо", коментира в "Лице в лице" бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.

Оценката на Николина Ангелкова беше, че загубите на нашите хотелиери са в размер на десетки милиони левове. Тя обяви, че държавата ще подкрепи сектора чрез колективен иск срещу "Томас Кук".