Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит назначи четирима свещеници в Руската църква, за да бъдат възстановени богослуженията.

Църквата е затворена пети ден, след като ДАНС уличи в "дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси" и изгони руският архимандрит Васиан и още двама служители на Руската църква.

„С влизането в сила на Закона за вероизповеданията се постанови, че всички храмове на територията на страната са собственост на Българската православна църква. На базата на този закон бяха проведени полицейски акции за неканонични свещенослужители, които бяха обсебили храмове“, каза преподавателят в Духовната академия Костадин Нушев.

От съобщението става ясно, че висшият клир очаква съдействие от посолството на Руската федерация за отварянето на църквата в центъра на София.

Светият синод получи подкрепа за възстановяване на богослуженията от изпълнителната власт. В съобщение на Министерския съвет се казва, че премиерът акад. Николай Денков е в контакт с патриарха и митрополитите и е готов да съдейства.

Преди да избухне скандалът, в продължение на десетилетия в Руската църква е имало само едно духовно лице от българска страна.

Днес Светият синод съобщи, че въпроси от светски, юридически и административен характер ще бъдат обсъдени на редовното заседание, което ще се състои на 3 октомври.