Развитие по казуса с Руската църква. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит назначи 4-ма свещеници в храма, за да бъдат възстановени богослуженията. Църквата е затворена пети ден, след като ДАНС изгони трима служители.

Все още вратите на храма в центъра на София не са отворени, но по всичко изглежда от това, което се случи днес, че съвсем скоро църквата ще започне отново да приема хора, които искат да се помолят в нея и богослуженията ще бъдат възстановени.

Храмът всъщност се намира под юрисдикцията на Българската православна църква.

Вчера в руски медии архимандрит Васиан, който беше изгонен от ДАНС заедно с още двама служители, каза, че действията на българските власти са били груби и че те не са предоставили доказателства за това си решения.

„С влизането в сила на Закона за вероизповеданията постанови, че всички храмове на територията на страната са собственост на Българската православна църква. На базата на този закон бяха проведени полицейски акции за неканонични свещенослужители, които бяха обсебили храмове“, заяви Костадин Нушев, преподавател в Духовната академия.

От съобщението става ясно, че Висшият клир очаква съдействие от посолството на Руската федерация за отварянето на църквата в центъра на София. Светият Синод получи подкрепа за възстановяване на богослуженията от изпълнителната власт.

В съобщение на пресцентъра на Министерския съвет се казва, че премиерът акад. Николай Денков е в контакт с патриарха и митрополитите и е готов да съдейства.

В Народното събрание също призоваха за отварянето на вратите на храма още днес.

БСП поиска да бъде изслушан шефът на ДАНС за причините за изгонването на руските свещеници.

Междувременно стана ясно, че Пламен Тончев не може да се яви в Народното събрание, защото има служебни ангажименти в чужбина. Преди да избухне скандала в продължение на десетилетия в Руската църква е имало само едно духовно лице от българска страна.

Днес Светия синод съобщи, че въпроси от светски, юридически и административен характер, ще бъдат обсъдени на редовното заседание, което ще се състои на 3 октомври.