Руската църква в София затвори. Един руски и двама беларуски свещеници са изгонени заради шпионаж.

Вчера ДАНС обяви, че ги експулсира заради шпионаж и дейност срещу националната сигурност на България.

Църквата е затворена от вчера, след като експулсираният архимандрит Васиан се е обадил на служителите на църквата и им е казал да не идват на работа.

Снимка: БГНЕС

Храмът не може да приема поклонници, докато не се изберат новите духовните лица. Те не се избират от Българската православна църква.

Вярващи се събраха днес пред Руската църква в София, след като стана ясно, че храмът е затворен от вчера. Хората изразиха недоволството си от това, че след изгонването на архимандрит Васиан и помощниците му постоянно поклонение пред мощите на Свети Серафим сега не може да се случват.

Снимка: БГНЕС

“Дойдох да се помоля на Свети Серафим. Помагал ми е и този път да ми помогне, но не мога да вляза в криптата да се помоля”, каза Мария Желева.

„Бихме желали да изразим своя протест срещу това решение, което обижда чувствата на православните християни в България“, добави Галя Тодорова.

Днес първият коментар дойде от вицепрезидента Илияна Йотова.

"Ако има достатъчно доказателства, ако има достатъчно сигнали в службите за сигурност, те са в правото си да свършат това", категорична бе тя.

Българският посланик в Москва Александър Кръстин ще бъде привикан на разговор във външното министерство на Русия, каза посланикът на федерацията у нас Елеонора Митрофанова.

Засега без отговор остана въпросът кога ще бъде изпратено ново настоятелство на църквата, от което хората се вълнуват.