Как цената на млечните продукти се променя от мандрата до магазина? Екип на bTV провери защо сиренето става все по-скъпо?

Мандра в Сливенско преработва по един тон мляко на ден и произвежда около 70 кг сирене или кашкавал.

Процесът е затворен - от кравефермата до готовия продукт, който тръгва към магазините. Въпреки това предизвикателствата са много, разказва управителят.

"Чиста себестойност на млякото на нас ни е между 70-90 стотинки, при положение че кравефермата е наша, всичко е наше. Просто всеки ден се вдигат цените на фуражите. Всичко се вдига - ток, горива, а за 1 кг сирене ти трябват 6-7 литра краве мляко", обясни управителят на мандрата Даниел Стоянов.

Така, ако продуктът е качествен, само цената на млякото в един килограм сирене излиза над 5 лв. Към тях добавяме останалите разходи, като най-драстично се усеща скока в цената на тока.

Снимка: bTV

Последната месечна сметка за ток била 5000 лв., вместо обичайните 2000 лв. Така, за да не вдигат цената към търговците, в мандрата оцеляват на ръба.

"Продаваме сиренето на 10 лв. с ДДС и кашкавала на 14,50 лв. с ДДС, като това са цените на минимални за нас печалби, които не могат да покрият дори горива. В момента работим на пълна загуба. Бизнесът умира, българският производител е пред загиване, няма как да работиш на загуба. Ако в момента издържаме, то е заради другите бизнеси, които имаме и вкарваме тук. Хората не могат да си позволят истински продукт и се принуждават да ядат имитиращи продукти, защото не могат да си купят на 20 лв. кашкавал и на 15 лв. сирене. Почти всички вериги, особено големите, работят с 40% надценка, което е страшно много“, допълни той.

Снимка: bTV

В кварталните магазини в Ямбол твърдят друго, а именно, че работят с надценка от максимум 20%, но цените от производителите скачат. Търсят се по-евтини продукти, за сметка на качеството.

"Доставната цена като дойде, слагаме 20% надценка и продаваме - това е в магазините“, каза продавачът в хранителен магазин Руска Георгиева.

В този омагьосан кръг най-потърпевши са потребителите. Според търговците за сирене над 15 лв. и кашкавал над 25 лв. за килограм клиенти почти няма.