Заради скока на цените така наречената потребителска кошница у нас е поскъпнала с 13 лева само за година.

Ако през януари 2021 г. сме пазарували основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци за 75 лева, то година по-късно те вече ни струват 88 лева. Това съобщиха за bTV от Държавната комисия по стокови борси и тържищата.

Най-сериозно увеличение има при олиото, което е поскъпнало с 38%. Цената на брашното и сиренето е с 26 на сто по-висока в сравнение със същия месец на миналата година. Захарта и яйцата са скочили съответно с 22 и с 18%.

От зеленчуците рекордьор е зелето, което е с 38% по-скъпо. Цената на картофите, морковите и доматите също е с над 30% по-висока.

78-годишният Иван Кирилов от Монтана има скромен лимит за пазар. От хляб обаче не може се лиши. Пенсионерът пресмята, че вече дава с 10 лева повече за основни хранителни продукти.

Именно сиренето, както и олиото, яйцата, брашното, кашкавалът и захарта са поскъпнали значително спрямо година по-рано. Заради високите цени на тока и газа картофите, зелето, доматите и морковите са с над 30% по-скъпи от миналата зима. А потребителската кошница на хората с минимални доходи става все по-бедна, казват експерти.

„За тях това е убийствено и е доста трудно човек да живее така. Моите наблюдения са, че много стари хора с ниски доходи на практика ги гледат децата. Много е трудно с такъв доход да оцелееш, пък камо ли ако трябва да храниш още гърла“, обясни Владимир Иванов от Комисията за стокови борси и тържища.

Търговците също усещат по-ниското потребление.

"Това се дължи на увеличението на тока с четири пъти, газта с три пъти, горивата с 30%... Всичко това доведе до поскъпване на цените“, казва Едуард Цонов, ръководител на търговския обект.

Експерти предупреждават, че ако пазарът на енергийни ресурси не се стабилизира скоро, на пролет ще купуваме още по-скъпи плодове и зеленчуци.