Случващото се в момента не е навлизане в сектор, а одържавяване на 1-2 дружества в сектора. Когато има одържавяване на предприятие, това е проблем за неговите собственици, а след това става и проблем за гражданите.

Това заяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика по повод намерението на държавата да изгради монопол върху лотарийните игри.

Вчера Агенцията за държавна финансова инспекция разкри, че Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Вследствие на това 210 млн. лв. не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри.

В интервю за „Свободна Европа“ Васил Божков, който контролира Национална лотария обяви, че „държавата иска да отнеме работещ бизнес“.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Тази сутрин“ Станчев коментира, че има нападение срещу един човек и една фирма.

„На всеки един арбитраж г-н Божков ще спечели всяко дело срещу България“, допълни той.

Според него вината за непостъпилите средства в бюджета е първо във законодателя, второ в комисията, дала лиценза и съгласила се по даден начин да се плащат данъци.

„Ако частната или държавна фирма не е изпълнила закона – ще трябва да бъде санкционирана по някакъв начин, но това не е разширяване на държавния сектор“, подчерта Станчев.

По думите му има неравно третиране на различни стопански субекти, но самите субекти нямат вина, без значение за кого става дума.

Освен че контролира Национална лотария, г-н Божков е и финансов благодетел на футболния „Левски“.

„Що се отнася до спорта – тук проблемът е по-скоро политически. Футболът е важен сегмент от идентитета на премиера Бойко Борисов, на партия ГЕРБ и спортния министър Красен Кралев. Когато обидите една голяма група от фенове, то тогава имате политически проблем“, допълни Станчев.

Финансистът Кольо Парамов смята, че държавата трябва да се върне в някои сектори и да се наложи друг дисциплиниращ ефект. По думите му настоящото противоречие е вследствие на неразумни парламентарни решения.

Според него чрез парламентарно влияние са прокарани поправки в закона, който дава възможност да се разглежда данъчната политика по отношение на хазарта на двустепенно ниво.

„Държавата участва със Спортния тотализатор на широка основа, а г-н Божков плаща на тясна основа и спестява 250 млн. лв.“, изтъкна Парамов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато той (Васил Божков) казва, че без него не може да съществува „Левски“, аз съм по-съгласен да взема тези пари и да дам на отбора 10 млн., но да следя стриктно как се харчат парите“, допълни финанситът.

По думите му много от проблемите на новия капитализъм в България са създадени по времето на правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Парамов смята, че недалновидно направени приватизации са донесли на държавата големи щети.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!