Проверка на парите в хазарта и спецакция на прокуратурата в Държавната комисия. 210 милиона лева не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри. Те са се облагали по различен начин от държавното тото, обяви Агенцията за финансов контрол.

Над 5 часа продължи акцията на спецпрокуратурата в Комисията по хазарта. От сградата на бяха изнесени кашони с документи. Така и не беше даден отговор на въпроса какво точно се проверява.

Снимка: btvnovinite.bg

Акцията се извърши броени дни след заявката на властта да монополизира лотарийните игри. 

Според директора на финансовата инспекция Георги Начев само държавното тото е плащало законната такса от 15% върху залозите за лотарийните игри, а частните оператори са плащали по-малко като за друг тип залагания.

Самият той не се ангажира с отговор на въпроса дали това е законно или не. Лиценз за моментна лотария имат 5 компании, сред тях и държавното тото.

Финансовите инспектори са проверили колко е получила държавата от такси от лотарийни игри от 2014 до 2019 г. Сметката показва, че в хазната са влезли малко над 500 милиона лева, а биха могли да са много повече.

Снимка: БГНЕС

„Съпоставката на цифрите сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало държавното предприятие, сумата е щяла да бъде с около 210 милиона повече“, заяви Начев.

В Комисията по хазарта влязоха МВР и прокуратурата. Прекараха там часове, изнесоха папки, но не и информация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нямам разрешение да коментирам конкретни неща, тези въпроси са към конкретния наблюдаващ прокурор“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: btvnovinite.bg

Наблюдаващият прокурор обаче също отказа коментар.

Снимка: btvnovinite.bg

„Работа се върши, когато сме готови, когато има необходимост и така работим. Ние не избираме момента, моментът се избира от ситуацията, в смисъл, ако има данни, постъпят данни.“, заяви вътрешният министър Младен Маринов в отговор на въпроса защо сега се извършва акция в Комисията по хазарта.

В интервю за „Свободна Европа“ Васил Божков, който контролира Национална лотария обяви, че „държавата иска да отнеме работещ бизнес“.

„Малко са тръгнали безпардонно“, смята бизнесменът.

Снимка: btvnovinite.bg

А финансовата инспекция Божков коментира още преди да са ясни резултатите: „Ако трябва да плащаме нещо – ще плащаме“.

Снимка: btvnovinite.bg

Плащано е всичко по закон. Законът дава няколко възможности“, допълва Божков.

Снимка: btvnovinite.bg

Поставя обаче въпроса може ли да се искат такси за повече от месец назад.

Валери Симеонов от НФСБ, който предлага лотарията да е само държавна, е категоричен, че няма да отстъпи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има доста разминавания между думите и цифрите, които той споменава, както и неговите глашатаи. Защото се говори, че Национална лотария е внесла 70 милиона такси - справката е за 19. Това, което правя, е продължение на борбата с тази съвременна проказа“, заяви Симеонов.

От ГЕРБ отказаха коментар. Без отговор останаха и въпросите към БСП дали биха подкрепили предложението на Валери Симеонов.

Снимка: btvnovinite.bg

А що се отнася до опасенията, че вкарването на лотариите само под шапката на държавата би навредило на футболният отбор „Левски“, тъй като бизнесменът Васил Божков спонсорира клуба, Валери Симеонов коментира, че „във всички случаи държавата не би трябвало да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини".