Най-големият ни морски курорт Слънчев бряг, който по традиция отваряше хотелите пръв, сега е празен. Повечето хотелиери посочват 10 юни като дата за евентуално откриване на сезона. По предварителни данни едва около 5%-10% от хотелите в комплекса са започнали подготовка, а другите чакат. 

Обикновено британските туристи са сред първите, които идват през лятото у нас. 

Според Малина Стратиева – хотелиер, два са факторите, които влияят на пътуванията – това са страхът и икономическото положение.   

„Да посрещнем младежите при тези условия на работа на хотелите е просто немислимо, тъй като едва ли са толкова много любителите на нестандартните почивки, за да дойдат и да не са в компания“, коментира тя. 

Снимка: btvnovinite.bg

Малина Стратиева обясни още, че туроператорите са преустановили полетите от Великобритания до 30 юни, така че даже и да започнат на 1 юли, както се предполага, вероятно ще има 15%-20% заетост на хотелите около 15 юли.

„Малко хотели на територията на Слънчев бряг биха си позволили лукса да работят при тези условия“, смята Стратиева. 

„Все още нямаме точна информация кога започват чартърните полети, както и точен лист с резервациите, които ще останат“, обясни и Стойка Терзиева - представител на Съюза на съсобствениците в Слънчев бряг. 

По думите й, притесненията са, че дори и да започне сезонът, при положение, че останат много малък брой от резервациите, които досега са записани, хотелите тепърва ще си направят точна преценка дали да отворят въобще. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Дали ще бъде икономически изгодно да работят, а разходите им ще се повишат и заради новите изисквания за дезинфекция и почистване. Това са въпроси, които стоят пред хотелите“, посочи Терзиева. 

Според нея колкото по-рано се получи точната справка от туроператорите за началото на техните чартърни полети, толкова по-лесно ще бъде да се подготвят хотелите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Георги Николчев от Българската асоциация на собствениците в туризма, припомни, че британците в момента са в Топ 4 на световната касация със заразени от COVID-19. Това е един риск, както за България, така и за всички, които посещават българските курорти, отбеляза той. 

„Песимистичен съм, че британските туристи ще посетят това лято нашето Черноморие. Надяваме се на германци за този сезон, но и там нещата са доста сериозни“, каза още Георги Николчев. 

Днес започва озеленяване, както и ремонт на алеите и инфраструктурата в курорта Слънчев бряг.  

В началото на май обещанието на правителството за безплатни чадъри и шезлонги на плажовете привлече вниманието на британските медии. Таблоидът „Сън" изчисли, че премахването на таксите ще спести около 140 паунда на семейство при едноседмична почивка на българското Черноморие. 

Снимка: btvnovinite.bg

Изданието припомни, че Слънчев бряг е предпочитан за лятна ваканция от британците заради ниските за тях цени. 

В нова публикация от вторник, давайки съвети на мечтаещите за ваканция британци, изданието припомня, че те ще могат да се върнат в „българския Слънчев бряг" веднага след като през юли страната отслаби мерките.