След победата на опозиционния кандидат Екрам Имамоглу и на повторните избори за кмет на Истанбул изниква въпросът ще се промени ли Турция след тази загуба за президента Реджеп Ердоган.  

„Ключът за бъдещето на Ердоган като политик държат САЩ, ЕС и Русия. Той изцяло трябва да промени външната си политика, за да може да оцелее като политик”, смята бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

По думите му загубата на Истанбул е резултат от направените от Ердоган икономически грешки, които се обръщат в политически. „Ердоган би трябвало да осъзнае, че неговото политическо бъдеще минава през  икономическа стабилизация. Затова има нужда от много силни разговори на Г-20. Става дума за кюрдския проблем, за напрежението заради Кипър, за  заплахата от санкции от САЩ заради провалената сделка за Ф-35”, коментира още Керемедчиев.

„Първо трябва да направим разграничението, че победилият на изборите за кмет на Истанбул  Екрам Имамоглу победи Ердоган, но той не победи режима на Ердоган”, смята журналистът Мехмед Юмер.

По негово мнение Имамоглу засега не може да победи строя, създаден преди година – президентска република без министър-председател. Той обаче е на мнение, че новият кмет на Истанбул може през 2023 г. да стане президент.