Ще отиде ли Законът за горивата „на поправителен” и дали това ще удовлетвори малките бензиностанции?

С този закон убиваш частен бизнес, за да дадеш шанс на друг частен бизнес, каза Симо Симов, говорител на Сдружението на собствениците на малки и средни бензиностанции, в предаването „Тази сутрин” по bTV. „Сивата икономика не е в нас”, категоричен беше Дойчин Иванов, член на Управителния съвет на сдружението.

„Искаме Законът за горивата да бъде спрян и променен  и на регистрационен режим да бъдат поставени износът и вносът. Те са основните генератори на сива икономика”, подчерта Симов.

Според собствениците на малки бензиностанциите, ако те фалират, цените на горивата ще се повишат.

„Ние сме много по-отдавна от тези вериги на пазара, ние сме в покрайнините на градовете, в селските райони. Поддържаме по-ниски цени, защото клиентите ни са такива. Явно ние им пречим и те сформират по-голяма печалба от нас”, заяви Дойчин Иванов.

„До 1 година цените ще нараснат най-малко с 1 лв., ако се случи този монопол”, изтъкна Симов. „Този закон създава държава в държавата, абсолютен монопол на единствения производител на горива в България, който и определя и диктува цените. Тогава ще има тотално упражняване на натиск върху пазара и не искам да съм на мястото на някое правителство, когато някой ще вдигне цените и хората ще излязат на улицата”, допълни той.

Собствениците на малки бензиностанции остават в стачна готовност.

Към момента законът не е отменен. Отменена е за 6 месеца наредбата – подзаконовият акт, който регулира прилагането на закона. „Утре като трета точка в Народното събрание е предвидено гласуването на закона. Надяваме се, че ще надделее разумът, депутатите ще спрат закона и ще го върнем обратно за ремонт”, посочи Симо Симов.