Петролната и газова асоциация постигна споразумение със Строителната и Минно-геоложката камара по Закона за горивата, който трябваше да бъде отложен с шест месеца. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов след обща среща при премиера Бойко Борисов.

Решено е големите машини от строителната и миннодобивната индустрия да бъдат зареждани на място от мобилни цистерни.

Предстои да бъдат изгладени различията и с малките търговци на горива. Те са против изискването да плащат 20 000 лв. банкова гаранция.

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива обяви, че до момента никой не е искал среща с тях, за да чуе притесненията им от закона.

„Гаранциите, мисля, че и вие сте съгласни, че също трябва да паднат. Това не е най-водещото в този закон. В този закон най-водещото е всички да се регистрират. Трябва да имаме яснота, където има търговия с горива и такива продукти. Никой не трябва да бяга от възможността да се регистрира. Мисля, че всички са съгласни таксите ще бъдат намалени”, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Интересът на правителството и на обществото е всеки да си плаща данъците, акцизите и ДДС. Нашият интерес е да работим и да доставяме добавена стойност на обществото, на правителството и на нашите клиенти. За нас малки и големи няма, има закон, който трябва да се спазва. ", посочи Радко Стаменов от Българската петролна и газова асоциация.