Депутатите одобриха на първо четене отлагането на спорния закон за горивата. Според собствениците на малки бензиностанции финансовите изисквания ще ги изтикат от бизнеса.

Представителите от малките бензиностанции и доставчици на горива настояват уставния капитал и банковите гаранции да се определят според оборота – големите да плащат повече. Новият закон трябваше да влезе в сила само след няколко дни – на 28 януари. Идеята е в следващата половин година той да се поправя.


Нито един депутат днес не гласува „Против”, но в пленарната зала повече от час управляващи и опозиция търсиха виновни за хаоса със спорния закон. Правителството предложи отлагането с 6 месеца не заради протестите на хората от малките бензиностанции, а едва след като едрият бизнес обяви, че проблеми ще има и в строителната и минната индустрия.

Управляващите са категорични, че секторът на горивата генерира сериозни приходи и затова поправките в закона трябва да гарантират не само правата, но и задълженията на фирмите в бранша.


Опозицията от своя страна отправи критики – защо текстът отлежава половин година и дни преди да влезе в сила се оказва, че трябва да бъде пренаписван.

Въпреки, че е вносител на законопроекта, Емил Димитров обяви, че не е негов автор. „Не съм автор на този проект. По същия начин не съм автор и на днешното изменение, така че не се чувствам длъжен да казвам как трябва да бъде в една или друга посока”, коментира депутатът от Обединените патриоти.

Дребните собственици обаче остават в стачна готовност и със жълтите си жилетки, докато мине и второто четене на отмяната.Те настояват да бъдат включени в работната група която ще пренаписва закона.