Собствениците на малки и средни бензиностанции остават в стачна готовност и очакват отлагането на Закона за горивата с 6 месеца да бъде гласувано в пленарната зала на парламента.

Те са на мнение, че в този вид законът би предизвикал масови фалити и не би могъл да се пребори със сивата икономика. „Искаме да има закон, но не в този му вид. Искаме да се борим със сивата икономика и в същото време да останем на пазара”, каза Иван Кашилски, председател на Сдружението на собствениците на малки и средни бензиностанции, в предаването „Лице в лице” по bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Собствениците на малки и средни бензиностанции настояват да бъдат поканени в работната комисия, която ще доработва текстовете. 

„Този закон ни привежда в условия на невъзможност да работим. Ние не можем да покрием финансовите изисквания”, допълни Кашилски.

„Законът е несправедлив и поставя в неравнопоставено положение играчи от различен ранг. Не можем да сравняваме търговец на едро с търговци на дребно, каквито сме ние. Гаранциите и условията за търгуване в този закон са едни и същи за всички”, заяви Георги Пънгарски, член на сдружението.

„Малките бензиностанции, които ние притежаваме, са построени в селски райони или в бедни икономически райони. Една такава бензиностанция прави средно дневно между 300 и 500 лв. оборот. Същата гаранция обаче трябва да внесе и една бензиностанция, която е на голямата магистрала или на булеварда в големия град. Това  е безкрайно несправедливо”, каза говорителят на сдружението Симо Симов.

Той изтъкна, че малките търговци на горива са регистрирани, плащат редовно данъци и са  коректни към държавата. „Ние не сме тези, които формират сивата икономика”, изтъкна Симов. По думите му законът е лобистки и е насочен към олигархията, която иска да сътвори монопол в държавата.

Информация от малките и средните бензиностанции се изпраща в НАП на всяка седма секунда, казаха още малките търговци на горива. „При нас доставката е контролирана от тръгването на камиона до постъпването в обекта, всяка една продажба в реално време отива към сървърите на НАП. Ние сме може би най-проверяваните в бранша”, категорична беше Милена Иванова, член на сдружението.

Според собствениците обектите, засегнати от закона, са между 800 и 1200.