Днес се навършват и 6 месеца от руската агресия в Украйна, а страната чества и Деня на независимостта си.

Нашият специален пратеник Цветана Балабанова разказва за ужаса на войната и началото й.

24 февруари Начало на инвазията

След като седмици наред настояваше, че Русия няма намерение да воюва, рано сутринта на 24 февруари Владимир Путин обяви "специална военна операция" в Украйна. Минути по-късно въздушни удари поразиха няколко града, сред които и Киев.

3 март Падането на Херсон

Десетина дни след началото на инвазията – на 3-и март – падна първият голям украински град – Херсон. Оттогава там периодично се провеждат протести срещу окупацията, а украинските сили водят контраофанзива.

Началото на април Оттегляне от Киев

В началото на април руската армия започна да се изтегля от района на Киев, след провала на първоначалния им план за бързо превземане на града. Тогава бяха разкрити зверствата, извършени срещу жителите на Буча, Ирпин и Бородянка.

14 април Потъването на "Москва"

На 14 април украински ракети поразиха флагмана на руския черноморски флот – крайцера "Москва". И корабът потъна. От Кремъл така и не признаха, че той е бил обект на атака. И твърдят, че е пострадал от експлозия на муниции на борда.

21 май Падането на Мариупол

След дълга обсада, на 21 май стратегическият пристанищен град Мариупол беше превзет. Близо 2500 военни от батальона "Азов", укривали се в металургичния комплекс "Азовстал", се предадоха. Опасенията на Киев са, че днес проруските сили в града ще организират своеобразен трибунал срещу военнопленниците.

3 юли Падането на Луганска област

На 3 юли Украйна призна, че цялата Луганска област вече е под руски контрол. И досега обаче руските сили не успяват да превземат цялата Донецка област.

9
и 16 август Експлозии в Крим

През август Крим беше разтърсен два пъти от експлозии. Бяха унищожени руски военни самолети и складове с оръжия. Неофициално украински източници признаха, че са отговорни за атаките на 9 август. А Москва говори за "саботаж", без да уточнява от какъв характер.

Вижте във видеото и коментарите на журналиста Асен Агов, проф. Димитър Димитров, който е ректор УНСС и Райна Манджукова, предс. на Агенцията за българите в чужбина.