Тази седмица ще отпразнуваме Рождество – един от най-светлите християнския празници. И макар събиранията с приятели и със семейството да са под въпрос, коледната трапеза със сигурност ни очаква.

В "Тази сутрин" шеф Силвена Роу сподели своите съвети за здравословно хранене.

Според нея здравословното състояние на човек до голяма степен зависи от начина му на живот и най-вече какви храни приема. Тя вярва, че гените имат едва 20% значение за това колко здрав ще е човек или колко дълго ще живее.

Силвена Роу посъветва българите да избягват месо и да се придържат предимно към растителни храни. Протеинът трябва да бъде не повече, отколкото е голям юмрукът на човек.

"Новият лукс са растителните храни. Забравете за месото. Много е важно да се яде на растителна основа, пълна с фибри. Хубаво е да не се яде никаква захар, а само мед", каза тя.

Самата тя обича да яде туршия, боб и кисело зеле и смята, че това е напълно достатъчно, тъй като в традиционните консервирани храни в България имаме всички необходими компоненти за добро здраве и дълъг живот.

Тя счита, че именно в промяната на хранителните навици на българите се крие и причината за намаляващата продължителност на живота.

Силвена Роу обърна внимание и на друга опасност, която понякога забравяме покрай мислите за храната и преяждането – алкохолът.

"Прекомерната му употреба на е опасна за здравето, защото в него има калории и води до затлъстяване, а коронавирусът обича затлъстели хора“, обясни Силвена Роу.

Нейната "тайна рецепта“ е чай с джинджифил, мед и лимон. Тя обаче уточни, че пропорциите са много важни - 200 г качествен джинджифил, 2 л вода, 300 г мед и 100 мл лимонов сок.

Как се приготвя този чай и какво още посъветва шеф Силвена Роу може да видите във видеото на сайта LadyZone.bg: