През тази година в Харвард са кандидатствали 57 000 души от цял свят, като одобрените са едва 1968 души или 3,4%. Георги Иванов е един от тях.

„Беше изключително емоционален момент, не беше писмо, а имейл. Като видях приветствените думи, скачах от еуфория“, разказва Георги.

Абитуриентът от Софийската математическа гимназия е избрал да следва приложна физика, защото „дава фундаментално разбиране за света“. Казва, че всеки има нужда от опора, вярва в християнските ценности и родителите му са религиозни, няма конфликт между науката и религията, но той не иска да се определя в момента в някоя от категориите.

Снимка: btvnovinite.bg

Георги е решил от малък, че ще кандидатства в Харвард и допълва, че „всичко, което съм правил, доведе до този резултат“.

Изпитите са били трудни, но освен тях от университета са гледали и неговите извънкласни занимания и е писал няколко личностни есета.

„За да стигна дотук, нашата образователна система трябва да има някакви успехи. Има още много неща, по които да се работи, но тези, които имат желание, имат възможност“, казва Георги, който освен че учи, преподава като доброволец на малки деца.

Бъдещият възпитаник на Харвард е категоричен, че ще се върне в България, защото „вижда своята роля тук“.