След години на опити и много силно желание 47-годишната Надя Куртева най-накрая сбъдна мечтата си да стане майка.

Осем години жената се е опитвала да забременее – направени са ѝ 6 инвитро процедури, но желаният резултат идва, след като Надя решава да пробва с донорска айцеклетка.

„Трудна беше борбата, не е лесно. Задължително трябва да си много мотивиран и много да искаш това, което се случва и съответно това, което се случи накрая – резултатът”, разказа в предаването „Тази сутрин” майката на новородената Рая.

Рая проплаква преди два дни, а развитието ѝ от самото начало проследява д-р Мирослава Генадиева.

„Бременността не е по-различна, когато става въпрос за донорска яйцеклетка, защото различното е в самото начало, най-вече когато трябва да се определи по какъв начин да забременее жената. Оттам нататък бременността си протича по този начин, по който протича всяка една бременност. Една нормално настъпила бременност също може да протече с усложнения и една бременност, настъпила след донорска яйцеклетка може да протича абсолютно нормално”, обясни д-р Генадиева.

У нас процедурата по оплождане с донорски материал струва 6100 лв. – точно толкова, колкото и със собствен репродуктивен материал. Разлика в цената между двете няма, защото донорите са анонимни и даряват безвъзмездно, обясни Виктория Димитрова от Фондация „Майки за донорство”:

„Ако няма донори, няма шанс за такива бебета. Дотуък с нас и с майките са били над 4000 донори. Това е много малко – цифрата изглежда голяма, но реално над 10 хиляди чакат в момента донорска яйцеклетка”.

Условията за жените, които искат да дарят яйцеклетка, е да са на възраст до 34 години и да имат поне едно дете.

Досега от фондацията са финансирали 58 двойки, помогнали са за появата на бял свят на 31 бебета, а още 10 малчугани са напът.