"Всеки от политиците, с които имахме среща, има парчета от идеи за зелената сделка и голямото предизвикателство е да направим национален, единен, дългосрочен и обществено поддържан план."

Това каза Саша Безуханова, която е създател на платформата Move.bg, за провелата се кръгла маса с представители на основните партии у нас.

Според нея климатичната криза е потенциално по-разрушителна и от пандемията, в която сме "и ние трябва на политическо, държавно и лично ниво да поемем ангажимент днес."

Тя обясни и че програмата на зелена трансформация трябва да се гледа цялостно:

„Екологичните политики достъпват всеки един аспект в икономиката, образованието и много други сфери. Климатичният преход и зелената трансформация е комплексна програма с много възможности с разкриване на нови работни места, свързана и с възможността да се интегрира всяка една държава в тенденциите на бъдещо развитие.“

Тя добави и че се е видяла подкрепа и разбиране за необходимостта от висока  административна позиция и координация на този процес и че са се чули идеи за вицепремиер по зеления преход.

Безуханова коментира учебника за бъдеща история на България, който ще обясни как страната ни ще изглежда с хоризонт от 30 години напред, ако се направят смели реформи днес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!