„Един от колегите в залата подхвърли: „Ако бяха убили Ваклин, щяха да имат по-ниски наказания” – така адвокатът на отстранения зам.-кмет на „Младост” Биляна Петрова – Емануил Йорданов коментира в студиото на „Тази сутрин” тежките присъди, които спецсъдът наложи на нея, на Десислава Иванчева и на сочения за посредник при искането на подкуп от строителен предприемач бивш кмет Петко Дюлгеров.

Той отбеляза, че клиентката му е осъдена само за участие в срещи с Иванчева, в които се твърди, че е уточнен размерът на рушвета, „при положение, че по това време фамозният Ваклин разнася белязаните пари из цяла София”, т.е. строителят вече е определил сумата.

По думите му записите от СРС са изключително неясни и са направени в нарушение на закона, а освен това законите не позволяват присъда само на база тайни записи. Според него наказанието е като за „жестоко убийство, убийство на няколко души”.

„Досъдебното производство може да се ползва като учебник за процесуални нарушения, който да се даде на студентите в Юридическия факултет”, подчерта Йорданов.

По думите му съдия Иво Хинов е с много висока правна квалификация, но „тази присъда отстои на около 15 км от него”, като не стана ясно какво точно има предвид.

Защо Петър Кърджилов иска да бъде съден за клевета от Александър Ваклин – вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!