На мен лично ми е доста обидно чужда държава да казва кой съдия или кой висш държавен служител е корумпиран. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Емил Дечев от съюза на юристите в България по повод новината, че Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е гражданинът, на когото се налага забрана за влизане в САЩ заради корупция. 

„Така или иначе това се е случило – ние сме съюзници в НАТО, ако има корупция това влияе на националната ни сигурност. САЩ са преценили, че ние сме застрашени като техен съюзник. Това, че го правят открито, означава, че нямат достатъчно доверие, че ние ще са задействаме, ако не бъде обявено публично“, коментира още съдия Дечев.

Той напомни, че засега изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео не е подкрепено с документи и сериозни доказателства засега. Също, че дали някой е корумпиран се решава чрез дело в съда.

„Това безспорно е вид намеса – от една страна не ми харесва, но от друга страна – ние самите, за съжаление, вероятно не сме направили достатъчно да решим нашите проблеми и се стига до това да ни ги посочват“, уточни Емил Дечев.