Санкционираният от Съединените щати за корупция съдия Андон Миталов излезе в болничен.
Колегите му настояха за яснота дали има разследване срещу него и какви са доказателствата.

Андон Миталов днес не дойде на работа. Изненадващо се оказа, че е в болничен. Прекият му началник определи случващото се като „сериозен удар“.

„Тук говорим за корупция, корупция се доказава или отхвърля не при проверка, а при разследване. Не съм получавал такива сигнали. Всъщност, колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички“, коментира Мариета Райкова - председател на Специализирания наказателен съд.

От съда поискаха прокуратурата да отговори дали срещу Миталов има разследване. Както и какви са резултатите от проверката на инспектората на Висшия съдебен съвет по случая с обвинения в шпионаж Николай Малинов.

Именно Миталов го пусна да отиде в Русия, където получи орден от президента Владимир Путин. От инспектората заявиха, че не са установени нарушения по делото. Самият Малинов каза пред bTV, че не познава съдията.

„Процедурата така е устроена, че обвиняемият няма връзка с това кой е определил съдията.  От каква позиция Америка раздава правосъдие, защо за другите наказани в света се очаква решение на местния съд, а след това се произнася Държавният департамент?“, попита Малинов.

В темата са включиха и главният прокурор Иван Гешев, и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. „Много странно и нямам обяснение как председател на ВКС може да се разграничи от собствените си съдии и съда“, каза Гешев.

„Може би е узрял моментът, в който трябва да дискутираме създаването специализираните съдилища, начините, по които бяха създанени и попълнени съставите“, отговори Панов.

На извънредно заседание съдийската колегия към ВСС реши да изискат още данни от САЩ. Чрез външното ни министерство, откъдето коментираха, че случаят не е срещу интересите на България.

„След като са обявили това име, означава, че американските власти са имали достатъчно данни“, каза външният министър Екатерина Захариева. Миталов не пожела да говори с екипа ни и днес.