Официалната забрана за влизане в САЩ заради корупция на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов стигна до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. 24 часа след изявлението на държавния секретар Майк Помпео, все още въпросите са повече, отколкото отговорите.

През миналата година Миталов разреши пътуване в Москва на обвинения в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов. Това стана повод за сезиране на Инспектората на ВСС, който именно днес обяви, че няма установени нарушения по делото и няма основание за започване на проверка.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и председателят на спецсъда Мариета Райкова поискаха от прокуратурата да каже официално дали магистратът е разследван.

„На този етап няма конкретни данни и информация, което е много важно с оглед преценка на бъдещите действия. В изявлението на Държавния департамент се сочи сериозна корупция“, отбеляза Съдия №1.

Снимка: bTV

Административният ръководител на Миталов на свой ред подчерта: „Корупция се доказва не при проверка, а при разследване. Не съм получава сигнали до момента за колегата. Всъщност, колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички“.

Чрез МВнР ще отправим искане до американската страна да ни представи информация, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев след извънредното заседание на съдийската колегия.

Самият Андон Миталов отказва коментар към момента. От днес е в болнични.