Недоволство във Варна заради предстоящото събаряне на знакова сграда в сърцето на града. На мястото на бившата обществена баня, известна като "Гъбата", ще бъде издигнат 12-етажен хотел.

Идеята на частните собственици предизвика и протест през уикенда. Сградата е сторена през 60-те г. на XX век. Макар да няма статут на паметник на културата, през последните години е оставена на произвола на съдбата. Тя е затворила врати преди десетина години.

12-етажна сграда
Снимка: bTV

В момента се намира в окаяно състояние.

„Нашата цел е да съхраним културно-историческия облик на Стара Варна и да ценим миналото си“, заяви Юлия Стоева от фондация „Гея“.

Според Теодосий Бялков трябва да използваме повода, който ни дава баня „Гъбата“, за да запазим много други сгради.

Инвеститорът Пламен Панайотов обясни, че има издадено разрешение за строеж от 15 май.

„Още през 2015 г. има одобрен РУП, който допуска строителството на 12-етажна сграда. Всякакво отклонение от параметрите му предвиждат или изискват изцяло ново започване на целия процес на инвестиционно проектиране“, обясни инвеститорът Пламен Панайотов.

„Адмирираме усилията на общността през частния казус да стигне до едно по-общо решение за много други сгради, които дори със статут на паметници на културата, продължават да се рушат, какво остава за една сграда, която няма такъв статут“, добави той.

Инвеститорът Владимир Щерев обясни, че никога в банята не е имало истинска минерална вода и тя няма функция като сграда в този си вид. По думите му тя е опасна.

„Варна трябва да расте не само с идеята за старините, но тя трябва да стане модерен град“, допълни той.

„Смятам, че за тази околна среда 12 етажа са малко в повече. Това е действащо градоустройство, то е задължително, така че нямам възможност да изразявам лично мнение, гледам дали са спазени всички документи, а те са налице. Това е знакова сграда за архитектурата на Варна“, заяви главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.