Полуразрушена сграда в центъра на столицата, част от която е общинска собственост, застрашава хората, които преминават покрай нея в район Оборище. Кога ще бъде премахната?

Гледка като след бомбардировка – такава картина ни посреща на улица „Веслец“ в центъра на София.

Подадени са десетки жалби заради падащите тухли и керемиди. Прозорците и вратите са избити, липсва и ограда и така мястото се превърнало в убежище за бездомници.

Покрай сградата преминават десетки деца – в близост има две детски градини, както и училище.

И в момента съвсем необезпокоявано всеки би могъл да влезе в сградата, а висящите елементи от покрива застрашават минувачите при всеки по-силен полъх на вятъра.

След запитване на bTV стана ясно, че сградата е включена в списъка на Столичната община с обекти за премахване. Вече е издадена и заповед от главния архитект на София.

„Столичната община има сключено рамково споразумение за тази дейност. След приемането на бюджета на столицата за 2022 г. ще стартира процедурата за подбор и възлагане на премахването“, казват от общината.

Битката за събарянето на сградата започва преди 14 години. Още през далечната 2008 г. районната администрация я определя като опасна. Тогава е издадена заповед за премахване на сградата, но част от собствениците обжалват.

Така сградата остава в този опасен вид повече от 13 години. През това време жалбите от граждани не спират, а в края на миналата година в съседство започва и строеж, който компрометира конструкцията още повече.

„Ще заградим тротоара около фронта на сградата, за да може все пак гражданите да нямат достъп до там, вярно че улицата е тясна и това не е 100 процента сигурно, пак е някаква мярка, ще сложим някакви знаци информативно и много се надяваме до 1-2-3 месеца да се случи премахването“, каза кметът на район Оборище Анна Виячева.

До събарянето на сградата ще бъде поставена и текстилна мрежа около фасадата ѝ.